Loading color scheme

Stoppen met roken en andere verslavingen

Het feit dat je dit leest betekent dat er een deel in jou is dat gelooft dat jij kunt stoppen met roken (of die andere verslaving). Dit deel van jou gelooft dat dit bestaat en dat dit mogelijk is. En nog belangrijker: dat jij dit kan. Er is waarschijnlijk ook een ander deel in jou dat nog niet overtuigd is dat jij ook zonder kunt en nog even vasthoudt aan die sigaret, die alcohol, die eetbuien, etc. Dat is oké.

Verslaving zou je kunnen zien als het verschijnsel dat je het gebruik van iets, dat op den duur schadelijk voor je is, niet meer kan laten. De verslaving heeft de regie van jou overgenomen zou je kunnen zeggen. Dit kan je het gevoel geven zwak te zijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er bij een verslaving altijd sprake is van een (diep) beschadigd zelfvertrouwen. Of dit nu gaat over roken, drugs, alcohol of eetstoornissen zoals anorexia, boulimia en obesitas.

En waarom raakt de één dan wel verslaafd en de ander niet? De oorzaak van een verslaving is niet altijd eenvoudig te achterhalen of aan te duiden. Meestal ligt er ook niet één wortel aan de verslaving ten grondslag. Het kan zijn dat je het leven niet aandurft zoals het is. Of dat je ontevreden bent over je huidige situatie. En in hoeverre durf en kan jij jouw behoeften en gevoelens uiten? Door de verslaving worden behoeften en gevoelens namelijk nog verder weggedrukt en je oplossend vermogen (best handig in het leven) raakt aangetast. Gevoelens van ontoereikendheid, “slecht” zijn of zelfbestraffing spelen dan vaak een rol. Misschien herken je ze wel. Het verslaafde gedrag is dan een bevestiging van het niet oké zijn en de vicieuze cirkel is een feit.

Om van je verslaving af te komen is het cruciaal dat jij echt zelf hier van af wil komen en zelf de verantwoordelijkheid draagt. Dit is soms al een hele weg. Het is een intens proces van loslaten, van de ontmoeting met jezelf aangaan en het wagen met jezelf.

Mocht je hierbij ondersteuning willen, ben je van harte welkom bij AguaMarijn. Neem gerust contact op voor vragen of om vandaag nog een afspraak in te plannen.

Leave your comments

Comments

  • No comments found