Loading color scheme

Stoppen met roken en andere verslavingen

Het feit dat je dit leest betekent dat er een deel in jou is dat gelooft dat jij kunt stoppen met roken (of die andere verslaving). Dit deel van jou gelooft dat dit bestaat en dat dit mogelijk is. En nog belangrijker: dat jij dit kan. Er is waarschijnlijk ook een ander deel in jou dat nog niet overtuigd is dat jij ook zonder kunt en nog even vasthoudt aan die sigaret, die alcohol, die eetbuien, etc. Dat is oké.

Lees meer

Paniekaanvallen? Het kan iedereen overkomen!

Hyperventiliatie, hartkloppingen, duizeligheid, wazig zien, zweetaanvallen, trillen, het idee dat je flauwvalt, misselijkheid, allemaal manieren waarop je lijf aan kan geven dat je een paniekaanval hebt. Ontzettend beangstigend, zeker als je geen idee hebt wat er met je gebeurt. 

Lees meer

Wat als je rustig en vol vertrouwen kunt blijven tijdens een conflict?

Ieder van ons heeft te maken met conflicten. We worden dan vaak aangestuurd door reflexmatige reacties, zoals klagen of schreeuwen. Deze vecht-vlucht-bevries-reacties zitten diep in onze aard verankerd. Ieder van ons heeft gevoelige plekken of triggers die zijn ontstaan door vroegere ervaringen en die een vecht-vlucht-verstijf-respons kunnen activeren. Gelukkig zijn er andere mogelijkheden die tot meer harmonie en verbinding kunnen leiden.

Lees meer

Het buikbrein: wijs & gevoelig

Steeds meer artsen adviseren hun patiënten hypnotherapie als behandeling bij Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Dit heeft alles te maken met de zenuwverbinding tussen ons hoofd en onze buik: de hersen-darm-as. Deze verbinding doet namelijk iets heel bijzonders: het 'vertaalt' als het ware gedachten in lichamelijke reacties in de darmen. Onze darmen bevatten minsten zoveel hersencellen als ons hoofdbrein. Het is dan ook niet verwonderlijk dat onze buik ook wel wordt beschouwd als ons tweede brein: het buikbrein. We hebben dus allemaal een hele slimme buik. Maar die buik kan wel in de loop van de tijd iets verkeerds hebben aangeleerd of iets belangrijks zijn vergeten - namelijk dat de darmen van oorsprong prima hun werk kunnen doen.

Lees meer