Loading color scheme

Paniekaanvallen? Het kan iedereen overkomen!

Hyperventiliatie, hartkloppingen, duizeligheid, wazig zien, zweetaanvallen, trillen, het idee dat je flauwvalt, misselijkheid, allemaal manieren waarop je lijf aan kan geven dat je een paniekaanval hebt. Ontzettend beangstigend, zeker als je geen idee hebt wat er met je gebeurt. 

Lees meer

Wat als je rustig en vol vertrouwen kunt blijven tijdens een conflict?

Ieder van ons heeft te maken met conflicten. We worden dan vaak aangestuurd door reflexmatige reacties, zoals klagen of schreeuwen. Deze vecht-vlucht-bevries-reacties zitten diep in onze aard verankerd. Ieder van ons heeft gevoelige plekken of triggers die zijn ontstaan door vroegere ervaringen en die een vecht-vlucht-verstijf-respons kunnen activeren. Gelukkig zijn er andere mogelijkheden die tot meer harmonie en verbinding kunnen leiden.

Lees meer

Het buikbrein: wijs & gevoelig

Steeds meer artsen adviseren hun patiënten hypnotherapie als behandeling bij Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Dit heeft alles te maken met de zenuwverbinding tussen ons hoofd en onze buik: de hersen-darm-as. Deze verbinding doet namelijk iets heel bijzonders: het 'vertaalt' als het ware gedachten in lichamelijke reacties in de darmen. Onze darmen bevatten minsten zoveel hersencellen als ons hoofdbrein. Het is dan ook niet verwonderlijk dat onze buik ook wel wordt beschouwd als ons tweede brein: het buikbrein. We hebben dus allemaal een hele slimme buik. Maar die buik kan wel in de loop van de tijd iets verkeerds hebben aangeleerd of iets belangrijks zijn vergeten - namelijk dat de darmen van oorsprong prima hun werk kunnen doen.

Lees meer