Loading color scheme

Trauma, rouw en verlies

Wij verliezen niet alleen door de dood, maar ook door te verlaten of verlaten te worden, door te veranderen en los te laten en door te gaan. En onze verliezen omvatten niet alleen de scheidingen en het vertrek van diegenen die we liefhebben, maar ook het bewust en onbewuste verlies van onze dromen, onmogelijke verwachtingen, het verlies van vruchtbaarheid, het verlies van ons jonge zelf bij het ouder worden en het verlies van dat deel van ons dat door een trauma is achtergebleven in dat ene moment.

                               

 

                                                                                                          

Trauma een ingrijpende gebeurtenis

Wanneer je een ingrijpende gebeurtenis meemaakt, kan het zijn dat je merkt dat je niet meer zo kunt functioneren als daarvoor. We spreken van een trauma wanneer gevoelens als angst en machteloosheid blijven bestaan ondanks dat de gebeurtenis en de bedreiging voorbij zijn. Trauma heeft vaak te maken met autonomie...die we daar kwijt zijn geraakt. Vaak gaat het om een situatie van absolute machteloosheid. Wellicht herken je dit wel terwijl je dit zo leest. Een gezonde autonomie is dan ook het meest wezenlijke wat het verwerken van jouw trauma kan opleveren.

Vaak ontwikkelen we een strategiedeel dat nodig was om staande te blijven, toen in dat ene moment. Wanneer dat strategiedeel blijft bestaan, terwijl het gevaar geweken is, belemmert dit deel ons om zo te kunnen functioneren zoals we graag zouden willen. Soms laten we ook een deel van ons achter in dat ene heftige moment. Wanneer de pijn opnieuw wordt aangeraakt, reageren we met de lading van de pijn van toen. Totdat we dat stukje helen, als het ware ophalen en weer bij ons nemen. Mensen zeggen op zulke momenten ook vaak dat ze zich meer één voelen, meer heel. Hypnotherapie is een mooie therapievorm om strategiedelen te ontmaskeren, traumatische ervaringen te verwerken, te helen en weer meer heel te worden. Wil je weten wat AguaMarijn voor jou kan betekenen? Vul dan hier het contactformulier in!

Omgaan met verlies

Leven en verlies zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. We rouwen om een verlies, een gezond en normaal proces. Rouw gaat over hechting: de manier waarop jij jouw relaties vormgeeft, je hecht, bepaalt hoe jij rouwt bij het verlies van iemand, van een droom, toekomstbeeld, datgene waar jij gehecht aan was. Rouw is een normaal proces dat is gericht op het opnieuw vormgeven van het leven. Er is niet één weg. Er is alleen jouw individuele weg en de betekenis die jij daar aan geeft. Dit verlies hoort bij jou, heeft gemaakt dat je de mens bent die je bent en heeft diepgang aan je leven gegeven.

Rouwen is een vorm van intens afscheid nemen, van kunnen accepteren en loslaten om daarna vrij te kunnen herinneren en weer mee te dragen. Soms lukt dit met begrip en steun uit je omgeving. Maar wat als zij ook in rouw zijn of dit begrip en deze steun er niet zijn? Wanneer je ondergedompeld raakt in jouw rouwproces en je in verdriet, depressie of eenzaamheid verloren voelt gaan, kan het fijn zijn om begeleiding hierbij te krijgen. Wil je weten wat AguaMarijn voor jou kan betekenen? Vul dan hier het contactformulier in!