Loading color scheme

PDS en andere lichamelijke klachten

Van buikpijn, hoofdpijn en fybromyalgie tot oorsuizingen en slaapproblemen

Er zijn lichamelijke klachten waarbij een arts geen lichamelijke verklaring vindt en die dus ook niet als een lichamelijke ziekte kan worden behandeld. De klacht is er niet minder om. Veelal gaat het in zo’n geval om lichamelijke klachten met een meer psychische oorzaak. Dit kan zijn stress maar bijvoorbeeld ook een ingrijpende gebeurtenis.

Hypnotherapie bij lichamelijke klachten

Kortgezegd zou je kunnen stellen dat hypnotherapie lichaam en geest weer samen brengt. Via zelfreflectie in trance (zonder storing van het kritische denken) kan veel duidelijk worden over de onderliggende oorzaak van jouw lichamelijke klacht(en). Dit kan bijvoorbeeld gaan over stress, de lat hoog leggen en te veel verantwoordelijkheid dragen. Ook kan het gaan over verdrongen emoties of geen of onvoldoende grenzen stellen. Wellicht herken je bij jezelf een van deze of nog andere gedragingen waarmee je jezelf als het ware geweld aandoet. Hypnotherapie is effectief bij het verminderen van lichamelijke klachten en het vergroten van je veerkracht waardoor je weer meer kunt functioneren zoals je graag zou willen.

Wil je meer weten over wat hypnotherapie voor jouw kan betekenen? Vul dan hier het contactformulier in en AguaMarijn neemt zo spoedig mogelijk contact met je op!

Prikkelbare darm syndroom

Pijn, een opgeblazen gevoel, vermoeidheid en het ergste: je kan nooit voorspellen wanneer je het toilet nodig zal hebben. Je darmen zijn onvoorspelbaar. De stress die dit weer met zich meebrengt, verergert de klachten en je gaat misschien zelfs wel liever niet meer de deur uit.

Herkenbaar? Het prikkelbare darm syndroom (PDS), ook wel spastische darm genoemd, is een typische lichamelijke klacht waarbij artsen geen lichamelijke oorzaak kunnen vinden. Dit betekent niet dat PDS ‘tussen de oren’ zit, maar houdt verband met de communicatie tussen het brein en de darmen. Belemmeren jouw PDS klachten je dagelijks leven en vermijd je situaties of activiteiten? Verlang je er naar om weer normaal te kunnen functioneren? Hypnotherapie kan helpen om de regie op uw darmen en uw leven weer terug te krijgen.

PDS symptomen

De meest voorkomende klachten bij PDS zijn: buikpijn en/of buikkrampen, problemen met de stoelgang (diarree en/of verstopping) een opgeblazen gevoel en klachten zoals opboeren, winderigheid, gerommel in de buik. Naast bovenstaande klachten heb je misschien ook wel last van moeheid, maagklachten, brandend maagzuur, hoofdpijn, pijn inde rug of de zij. Dit zijn klachten die niet direct met de darm te maken hebben, maar wel vaak genoemd worden door mensen met PDS. Het is belangrijk dat de diagnose PDS door een arts is gesteld om een medische oorzaak uit te sluiten.

Hypnotherapie bij PDS

Uit wetenschappelijk onderzoek en ervaringen in de praktijk blijkt hypnotherapie een effectieve behandelmethode bij PDS klachten. Gebaseerd op de invloed van de psyche op onze darmfunctie biedt AguaMarijn een speciaal programma aan voor mensen met PDS. Dit programma is gericht op het herstellen van de innerlijke balans en het managen van de PDS-klachten.

De behandeling is op hoofdlijnen gericht op:

  • • Het verminderen van lichamelijke klachten, waaronder pijnvermindering en herstel van een normale darmfunctie.
  • Het vergroten van stressbestendigheid
  • Terugkrijgen van de regie op de darmen.

Er wordt gebruik gemaakt van zowel cognitieve (gedrags)therapie, hypnotherapie, visualisaties, ontspannings- en ademhalingsoefeningen.

Vul het contactformulier in voor meer informatie.

Slaapproblemen

En daar lig ik weer…de klok tikt maar door…mijn hoofd vol gedachten, terwijl ik nu alwéér niet goed slaap…de dingen die voor morgen op de agenda staan lijken met de minuut groter en zwaarder te worden….heb ik daar de energie wel voor? Want morgen ben ik natuurlijk weer niet goed uitgerust. Waarom lukt het toch niet om gewoon te slapen? Wat ik ook doe het helpt niets…ik blijf wakker liggen…

Herkenbaar? Je kunt het gevoel hebben in een vicieuze cirkel terecht te zijn gekomen waarin de ervaringen van de dag en de nacht elkaar negatief beïnvloeden. De lichamelijke en geestelijke gevolgen van slaapproblemen zijn groot, zeker als je langere tijd niet goed slaapt. Slaapproblemen zijn een signaal dat er iets niet klopt. De oorzaken zijn divers en meestal spelen meerdere factoren hierbij een rol: leven tegen je natuurlijke slaapritme in, heftige emoties, sociale omstandigheden, medicatie, drugs, koffie, alcohol, ziekte, onverwerkte gebeurtenissen, hormonale problemen, karaktereigenschappen, overmatig licht, temperatuurverstoringen. Misschien herken je er voor jezelf al een of meer. Mensen met slaapproblemen proberen vaak alle ballen hoog te houden, maar raken steeds meer het contact kwijt met wat zij werkelijk willen of voelen.

Een verstoorde nachtrust heeft gevolgen op ieder vlak van je leven. Bovendien gaat als gevolg van chronische slaapproblemen je weerstand omlaag, zowel lichamelijk als geestelijk. Gelukkig kan met hypnotherapie veel worden gedaan aan slaapproblematiek.

Slaapproblemen oplossen

Heb jij ook last van chronische slaapproblemen? Neem deze klachten serieus als signaal om bij te sturen en begin met ruimte maken voor meer beweging, rust en plezier in je leven. Lukt of werkt dit niet voldoende, zoek dan hulp, je bent het waard! Ga naar je huisarts om een medische oorzaak vast te stellen of uit te sluiten.

Met hypnotherapie kun je je stressniveau verlagen en de onderliggende oorzaak van jouw slaapproblemen onderzoeken. Er komt dan meer balans in je leven: lichaam en geest komen weer tot rust, en klachten verminderen of verdwijnen. Hierdoor kun je weer meer genieten van het leven!

Wil je meer weten over hoe AguaMarijn jou hierbij kan ondersteunen of wil je meteen een afspraak maken? Vul dan hier het contactformulier in!

Het lijft vertelt. Wat vertelt jouw lijf?

Hoofpijn en migraine:

Pijn heeft vaak een signaalfunctie: het wil ons iets duidelijk maken. Zodra we deze signaalfunctie “verstaan”, is het vaak niet meer nodig voor je lijf om zo’n heftig signaal af te geven en kunnen de klachten verminderen. Het thema verlies en verdriet komt nog al eens voor bij hoofdpijnklachten. Ook komt het voor dat stress en te veel verantwoordelijkheid hoofpijnklachten verergeren. Hypnotherapie kan je helpen om de signaalfunctie te gaan verstaan en biedt je de mogelijkheid om de onderliggende oorzaak aan te pakken.

Tinnitus / oorsuizen:

Hypnotherapie is bij uitstek geschikt voor het reduceren van geluiden in het hoofd bij tinnitus. Bij tinnitus variëren geluiden in het hoofd van een piepje, een brom, gezoem tot een aanhoudende toon. Een interessant aandachtspunt bij tinnitus is om te onderzoeken in hoeverre het denken het voelen overheerst. Ook stress is een factor en ‘het overbelast zijn’. Het kan zijn dat door de aandacht in therapie op de klacht te richten deze eerst erger wordt, alvorens minder te worden. Je zou dit kunnen ervaren als een drempel. Ik nodig je uit voor jezelf te onderzoeken wat jij nodig hebt om dit te kunnen zien als het begin van verandering.

Buikpijn:

De buik is vaak de plek waar spanning gevoeld wordt. De een heeft dit sterker dan de ander. Elke vorm van stress kan een factor zijn die buikklachten doet toenemen. Wat veel voorkomt bij buikpijn zijn opgekropte of verdrongen emoties. Het kan ook gaan om rouw die even aan de kant geschoven is of waar geen ruimte voor is. Hypnotherapie is een mooie methode om emoties los te laten, te verwerken en stress te verminderen. Door je veerkracht te vergroten, zal je beter in balans kunnen blijven. Veerkracht gaat over je vermogen om om te gaan met stressvolle situaties en hier sneller van te herstellen.

Fybromyalgie:

Fybromyalgie heeft vaak een relatie met onderdrukt verdriet of boosheid. Alsof het psychische geweld – het niet mogen voelen – lichamelijk tot uiting komt in fysieke klachten. Dit ontstaat niet zomaar in een paar maanden. Er gaan vaak jaren overheen, soms tientallen jaren van onderdrukte gevoelens. Misschien herken je dit nu je dit leest en voel je het verlangen om dit verder te onderzoeken. Je bent welkom.

Wil je meer weten over wat hypnotherapie voor jouw kan betekenen bij jouw lichamelijke klacht(en)? Vul dan hier het contactformulier in en AguaMarijn neemt zo spoedig mogelijk contact met je op!