Loading color scheme

Depressie

Voel jij je lamgeslagen, in je lichaam, ziel en geest? En verlang jij er naar om je wil en je ziel weer in beweging en tot leven te brengen?

Als je eens flink in de put zit of je terneergeslagen voelt na bijvoorbeeld een heftige gebeurtenis in je leven of een groot verlies, hoeft er niet meteen sprake te zijn van een depressie. Als er iets gebeurt in je leven dat je uit je lood slaat, dan is het alsof je inademt in je ziel en in jezelf naar binnen keert. Je merkt hoe je ziel belast is door het verdriet dat je voelt, je gedachten zijn met het gebeurde bezig, je wil wordt trager en je kunt minder sturen wat je wilt. Deze reactie van je lijf en je innerlijk is niet iets om je zorgen over te maken, het is een gezonde reactie op een bedrukkende ervaring.

Vaak zie je dat het lukt om na een bepaalde tijd het gebeurde te verwerken en het voor jezelf op te lossen. Dan kun je de heftige gebeurtenis of het grote verlies als een ervaring in een groter geheel als het ware integreren. Met als gevolg dat je ziel weer uitademt, dat het leven weer begint te ademen. Er komt weer ruimte voor nieuwe, andere ervaringen in het leven.

Soms lukt het niet om weer uit te ademen, maar blijf je als het ware met ingehouden adem zitten. Dan kan er sprake zijn van een depressie. Tekenen van depressie zijn dat je gevoelsleven mat is, je wil trager is dan normaal en ook lichamelijk merk je misschien wel dat je je trager beweegt. Zelfs je gedachtegang kan wat trager en moeizamer worden.


Depressie zou je kunnen zien als een aandoening van je ziel. Een depressie beïnvloedt je dagelijkse leven, verandert je leven diepgaand en heeft een ongunstig effect op lichamelijk processen en je directe sociale omgeving.


Hoe ontstaat depressie?

Bij het ontstaan van een depressie spelen verschillende factoren een rol: psychologische factoren en persoonlijkheidskenmerken, omgevingsfactoren (o.a. armoede, gebrek aan sociale steun), ingrijpende levensgebeurtenissen (trauma, verlies) en lichamelijke factoren (o.a. chronische laaggradige ontstekingen, overgewicht).

Inmiddels is er overtuigend wetenschappelijk bewijs dat chronische laaggradige ontstekingen in het lichaam een centrale rol spelen bij het ontstaan van depressie. Zo’n ontsteking verwijst naar een constante activatie van het immuunsysteem die jaren voort kan duren en door een hoeveelheid aan factoren veroorzaakt kan worden. Denk hierbij aan ongezonde voeding, gemis aan sociale steun, mentale stress, gebrek aan beweging, onvoldoende zonlicht (vitamine D3), onvoldoende nachtrust etc. Recent onderzoek laat zien dat mensen met een depressie tot 50% meer ontstekingsstoffen in hun bloed hebben dan mensen zonder depressie.

De rol van omega-3 bij depressie

Wist je dat omega-3 een belangrijke rol speelt in het verlagen van de laaggradige ontstekingen? En dat als je een goede omega-3 balans hebt je minder vatbaar bent voor depressie? Visolie en algenolie vormen een belangrijke bron van omega-3. Slik jij dit al?

Wil je ook direct starten met het herstellen van jouw omega-3 balans? AguaMarijn is business-partner van Vitaily, een Nederlands bedrijf dat uitsluitend gebruik maakt van hoogwaardige en zuivere ingrediënten, zoals past bij de visie van AguaMarijn. Het mooie is dat je met de dagzakjes van Vitaily niet alleen je omega-3 balans herstelt, maar ook direct de meest belangrijke voedingstoffen binnenkrijgt die we snel tekort komen. Dit alles in hoge doseringen en de juiste combinaties voor een goede opneembaarheid. Denk bijvoorbeeld aan Vitamine D, zink en selenium. Klik hier om Vitaily te bestellen. Gebruik kortingscode AguaMarijn om met korting te bestellen. 

Wat kan ik doen aan depressie?

Bij ernstige depressies, die over langere tijd aanhouden, is het raadzaam je arts op te zoeken voor de juiste hulp en eventueel medicatie.

Om je te helpen uit de verlammende toestand te komen, kan hypnotherapie het herstelproces positief ondersteunen. Voel maar eens voor jezelf na in hoeverre je werkelijk in contact bent met je lijf en met je eigen emoties. In de kern richt de behandeling zich erop dat het je weer lukt je eigen wil te activeren en in beweging te komen. Zo wordt ook je ziel weer levendig en kun je van onder de donkere deken van een depressie uitkomen.

Daarnaast zal er aandacht zijn voor het kalmeren van het stresssysteem en het zoveel mogelijk wegnemen van de oorzaken van de chronische laaggradige ontstekingen. Hiertoe wordt gebruik gemaakt van hartcoherentietraining, gedragstherapie en wordt eventueel suppletie van Omega-3 en vitamine D aangeraden en besproken.

Weet dat je welkom bent met vragen of om je aan te melden. Laat je gegevens achter via het contactformulier en AguaMarijn neemt zo spoedig mogelijk contact met je op!